Izlet članic Gasilske zveze Cerknica

V soboto smo šle članice GZ Cerknica na strokovno ekskurzijo v Novo Gorico. Iz našega društva sta se udeležili dve članici Vesna Penca in Klara Otoničar.

Prva postaja je bila ogled Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost – Gasilska enota Nova Gorica (GENG), kjer smo si ogledali vozila, opremo in se malo “popeljali” z lojtro – gasilska avtolestev. Nato smo se odpeljali na ogled vinske kleti The Doktor, kjer smo preizkusili njihove dobrote. Vina skladiščijo v rovih pod opuščeno kotlovnico. Po ogledu vinske kleti smo se odpravili do Parka miru na Sabotinu, kjer smo si ogledali muzej na prostem s kavernami in rovi.

Izlet oz. strokovna ekskurzija je bila zelo odlično vodena iz strani članice PGD Cajnarje – Barbare Lah.

Nižji gasilski častnik

Ta vikend je potekal zaključek tečaja za Nižjega gasilskega častnika, katerega čin je prejel tudi naš član Boštjan Švigelj.

V petek je potekal izpit iz teoretičnega dela, katerega je bil predsednik komisije Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije. V soboto pa je potekal izpit iz praktičnega dela na IG-u. Izpit so uspešno opravili vsi tečajniki, ki so pristopili k njemu.

Čestitamo in pogumno naprej novim činom naproti 🙂

TEČAJ ZA VARNO DELO Z MOTORNO ŽAGO

Ta vikend je potekal tudi tečaj za varno delo z motorno žago v organizaciji GZ Cerknica. Teoretični del tečaja je potekal v gasilskem domu PGD Ivanje Selo in praktični del v bližnjem gozdu. Spoznali so se s sestavnimi deli motorne žage in njenim vzdrževanjem, z varnim delom in osebno varovalno opremo, o pravilni tehniki dela z motorno žago in na koncu s praktičnim prikazom zelo napetega drevesa.

Iz našega društva so se tečaja udeležili Marcel Petrič, Jakob Košir in Rok Vidmar.

SREČNO!

Foto: Petrič M., Košir J.

Regijski kviz gasilske mladine

V okviru Notranjske regije je danes na Rakeku potekal regijski kviz gasilske mladine.

Ekipa mladincev PGD Begunje pri Cerknici so dosegli 3. mesto, za kar jim ČESTITAMO in ponosni smo lahko, da imamo tako dobro ekipo, katero so sestavljali Penca Ž., Penca N. in Boršnik M..

Bravo fantje in mentor/mentorica.

Foto: Meden N. in Otoničar K.

Mesečna vaja

V soboto so operativni gasilci opravili eno “mokro” vajo na igrišču OŠ Maksima Gasparija, Begunje pri Cerknici.

Drugo ekipo pripravnikov pa je prevzel poveljnik društva J. Kranjec, ki je predstavil gasilsko vozilo GVC 16/25, ter pokazal opremo, ki se nahaja v njem in predstavil zakaj se kaj uporablja.

Po končani vaji je sledilo druženje – kot se spodobi smo praznovali Dan žena in Dan mučenikov 😊.

Foto: Meden N., Otoničar K.

Občinski kviz gasilke mladine 2024

Danes je v OŠ Rakek potekal občinski kviz gasilske mladine za GZ Cerknica iz GZ Loška dolina.

Iz našega društva so mladinci in pionirji zasegli naslednja mesta:

  • 1. mesto mladinci: Mark, Žiga, Nejc
  • 13. mesto mladinci: Lara, Manca, Žiga
  • 7. mesto pionirji: Ruben, Žak, Neja
  • 10. mesto pionirji: Bine, Gašper, Gabbi
  • 18. mesto pionirji: Ažbe, Trina, Jaka

Bravo vsi tekmovalci, mentorji in rezerve za opravljeno delo.

Čestitamo in gremo novim zmagam naproti!

Otoničar K.

Občni zbor

V soboto, 17.2.2024 smo izpeljali redni letni občni zbor članov PGD Begunje pri Cerknici.

Občnega zbora se je udeležil predstavnik GZ Cerknica Martin Mišič, ki je podal nekaj informacij na ravni gasilske zveze. Gostili smo tudi goste iz PGD Begunje na Gorenjskem, PGD Rogatec in PGD Otave.

Na seji smo poročali o delu v našem društvu v preteklem letu, poročilo poveljnika, NO, namestnici mentorja mladine, članice, gospodarja, šoferjev ter napovedali nekaj planov za 2024. Člani društva smo se v lanskem letu udeležili veliko dogodkov na področju GZ Cerknica, kot so obletnice, prevzemi vozil, prevzem novega gasilskega doma na Rakeku,… Na področju mladine smo se udeleževali tekmovanj, redne vaje, druženja ter srečanja. Sestavila se je tudi skupina članic, ki se je srečevala na mesečni ravni in pomagala izpeljati bazar z najmlajšimi člani. Ne smemo pa pozabiti, da so v času poplav šli na pomoč tudi naši člani. Na koncu seje smo podelili priznanja in značko za aktivno delo v gasilski organizaciji ter dvema veteranoma priznanje in zahvalo.

Bilo je pestro in zanimivo leto.

Hvala za vse narejeno delo, ki smo ga opravili skupaj in seveda sovaščanom za podporo, da smo kar smo.

Priznanja in značko za aktivno delo v gasilski organizaciji: – 10 let: Kržič Žana in Švigelj Barbara – 20 let: Ličen Stojan – 30 let: Švigelj Boštjan – 40 let: Švigelj Roman in Kranjc Bernard – 50 let: Klučar Anton, Opeka Tomaž in Kopinč Vlado – 60 let: Otoničar Vincenc – 70 let: Intihar Ivan

  • Priznanje in zahvala veteranoma: Zalar Danilo in Otoničar Vincenc

ČESTITAMO!

Občni zbor – mladina

Danes smo opravili redni letni občni zbor, katerega so se udeležili naši najmlajši člani.

Najprej so opravili vajo za kviz, ki bo na začetku marca in nato je sledil občni zbor. Pomočnici mentorja mladine sta prebrali poročilo za leto 2023 in plan za 2024. Pogovorili so se kaj jim je bilo v lanskem letu všeč in kaj novega bi še ustvarjali.

Na koncu je sledilo druženje in veselje, ker so pred vrati počitnice.