AED

Od 5. junija 2008 je v gasilskem domu v Begunjah nameščen javni AED. Sponzor in pobudnik nakupa je podjetje Jera Mix iz Begunje. Podjetje tudi na svojem naslovu razpolaga z enakim AED. V kolikor potrebujete AED, zavrtite številko 112, ter zahtevajte da vam ga dostavimo.

KAJ JE AED?
AED (avtomatski eksterni defibrilator) je naprava, ki se uporablja za ukrepanje ob srčnem zastoju. Z njo skozi srce prizadetega spustimo sunek električnega toka (t.i. defibrilacija).

ZAKAJ POTREBUJEMO AED?
Pri odraslih je najpogostejši vzrok zastoja srca huda aritmija, imenovana prekatna fibrilacija. Ko se srcu, najpogosteje zaradi zapore koronarne arterije (to so žile, ki oskrbujejo srce s krvjo), prekine oskrba s kisikom, začne tkivo odmirati in poruši se normalna električna aktivnost srca. Srce preide v prekatno fibrilacijo in se tako praktično ustavi – preneha črpati kri po telesu.

Zaradi zastoja srca je prekinjen dovod kisika tudi drugim organom. Človek se nezavesten zgrudi in preneha dihati. Na pomanjkanje kisika so najbolj občutljivi možgani – trajne nepopravljive okvare nastanejo že v 4 minutah.

Delno lahko pretok krvi vzdržujemo z masažo srca, kisik pa dovajamo z umetnim dihanjem, vendar s tem srca ne moremo ponovno pognati. To moramo čimprej storiti z defibrilatorjem.

vir: http://aed.osvescen.si