PREVENTIVA

prvi nasvet: Štejejo minute ali celo sekunde!
Ob nesreči, požaru ali drugemu dogodku, nikar ne odlašajte z klicem na 112. Če nas o dogodku obvestite pravočasno, bo naše delo lažje, nastalo bo manj škode, mogoče bo celo rešilo življenje! Gasilstvo je javno dobro, zatorej se ne bojte da vam istavimo računa!

. . .

drugi nasvet: Požar olja na štedilniku
Če se vam zgodi, da vam na štedilniku zagori olje, na olje nikar NE ZLIVAJTE VODE. Voda bo sprožila burno reakcijo in PRIŠLO BO DO MAŠČOBNE EKSPLOZIJE! Tudi posode nikar NE PRENAŠAJTE, velika je možnost da se boste z oljem POLILI IN SE OPEKLI! Če je možno, posodo enostavno PREKRIJTE z ustrezno velikim POKROVOM, ali pa z MOKRO, OŽETO CUNJO. KLIČITE NA  112! Požar olja lahko z primerne razdalje pogasite tudi z gasilnikom. Nikar preblizu! Če se požar zgodi na plinskem štedilniku, poskušajte zapreti plin! Če ocenite, da je požar prevelik in bi ob gašenju lahko prišlo do vaših poškodb, ne gasite! Pokličite 112 in zahtevajte gasilce! Oglejte si poučen video o požaru olja.

. . .

tretji nasvet: ICE številka
ICE (In Case of Emergeny) številka, katero shranite v svoj mobilnik, služi v pomoč reševalcem v primeru obveščanja vaših svojcev ali pridobivanja življensko pomembnih podatkov. V svoj mobilnik vnesite številko bljižnega sorodnika (žena, mož, brat, sestra,…) in jo shranite z imenom ICE. Če želite lahko shranite več številk, tedaj jih označite z ICE1, ICE2,…

. . .

četrti nasvet: Avtomatski Eksterni Defibrilator – AED
Od 5. junija 2008 je v gasilskem domu v Begunjah nameščen javni AED. Sponzor in pobudnik nakupa je podjetje Jera Mix iz Begunje. Podjetje tudi na svojem naslovu razpolaga z enakim AED. V kolikor potrebujete AED, zavrtite številko 112, ter zahtevajte da vam ga dostavimo.

kaj je AED?
AED (avtomatski eksterni defibrilator) je naprava, ki se uporablja za ukrepanje ob srčnem zastoju. Z njo skozi srce prizadetega spustimo sunek električnega toka (t.i. defibrilacija). Beri dalje…

. . .

peti nasvet: Ko zagori v dimniku
Že nekaj časa je v Sloveniji zaslediti povečano število dimniških požarov. Najpogosteje na začetku kurilne sezone in po nekem obdobju kurjenja. Dimniški požari se v večini primerov končajo brez večjih posledic. Najbolj očiten znak, da gre za dimniški požar je močno iskrenje ali “sikanje” plamen iz vrha dimnika.  Na otip lahko zaznamo povečano temperaturo sten dimnika in v dimniku slišimo bobnenje. Pogostejši so v starejših hišah in v dimnikih ki niso redno vzdrževani. Pa vendar je dimniški požar potrebno vzeti zelo resno. Dimniki ki so slabo grajeni, velikokrat “puščajo”, iz razpok pa se lahko prikaže ogenj ali vroča tekoča žlindra. Gorljivi materiali, ki so v neposredni bližini dimnika se lahko hitro zanetijo in požar razširijo na hišo. Torej prisotnost gasilcev ni odveč!

V primeru dimniškega požara sledite naslednjim postopkom:

V DIMNIK NIKOLI NE ZLIVAJTE VODE, voda se bo spremenila v paro, volumen pare je bistveno večji od vodnega , lahko vam poruši dimnik! Za gašenje dimnika lahko uporabite gasilnik na prah. Prah v več pulzih lahko spustite skozi spodnja vratica dimnika – vratica za čiščenje. Gašenja se lotite le če ste vešči in je to potrebno!! Dimnik lahko gori dlje časa, odvisno od velikosti. Prav tako čas ohlajanja traja kar nekaj ur, potrebna je stalna kontrola.

1. Na štedilniku, peči zaprite vratica za dovod zraka, s tem upočasnite gorenje. V kurišče ne nalagajte dodatnega goriva!
2. Pokličite 112, zahtevajte gasilce in povejte da gre za dimniški požar.
3. Če je možno odstranite vse gorljive materiale (slike, papir, les, igrače,…) ki so v neposredni bližini vročega dimnika
4. Vse prostore, kjer poteka dimnik večkrat preglejte. Na otip kontrolirajte pregrevanje (sprememba barve ometa, lesa). Posebno pozornost polagajte na mesta, kjer so nameščeni dimniški priključki, vratica za čiščenje in kovinski pokrovi – rozete. Slednje se lahko prežgejo iz njih pa močno seva toplota. Če so vratica ali pokrovi prežgani jih skušajte zatesniti z negorljivimi materiali, pazite da se ne opečete – uporabite varilske rokavice!
5. Ne zadržujte se v zadimljenih prostorih!

Po uspešno pogašenemu požaru je dimnik potrebno pregledati in oceniti možne poškodbe. Slednje lahko opravi le dimnikarska služba!

. . .

šesti nasvet: Varna vožnja

Na cestah se dnevno dogajajo takšne ali drugačne nesreče. DARS je na svoji spletni strani pripravil nekaj nasvetov za varno vožnjo. Izpostavljamo pravilno razvrščanje vozil na avtocesti v primeru nesreče.

Ob prometni nesreči se umaknite levo ali desno. Odstavni pas naj bo prazen. Gasilci, reševalci, policisti in vzdrževalci do kraja neljubega dogodka najhitreje in najlažje dostopajo, če se vozniki na prehitevalnem pasu pomaknejo skrajno levo, tisti na prometnem pasu pa skrajno desno. Pri tem pazite, da se ne ustavite tik za vozilom pred sabo, temveč pustite nekaj metrov prostora za primer, če bi morali vozilo premakniti ali celo obrniti. Odstavni pas naj ostane prazen. Dokler traja zastoj, vozniki ostanite v svojem vozilu in mirno počakajte na morebitne nadaljnje napotke. Hkrati pa omogočite hiter premik vozil, če je to potrebno. Vir DARS

Dars – Nasveti za varno vožnjo